Hoe kunnen we in Wallonië geproduceerd loofhout lokaal hergebruiken?

Description

Woensdag 3 augustus van 14.00 tot 15.00 uur

 

Hoe kunnen we in Wallonië geproduceerd loofhout lokaal hergebruiken?

Inleiding: Pascal BALLEUX, Voorzitter van Cercle Forêt Bois

Animatie: Emmanuel DEFAYS, Directeur Office Economique Wallon du Bois

François DENEUFBOURG, Verantwoordelijke Ontwikkeling, Office Economique Wallon du Bois, Marche-en-Famenne (BE)

Ontwikkeling van het hergebruik van lokaal loofhout: enkele Waalse initiatieven.

 

Onderhandse verkoop voor loofhoutzagerijen

Onze Waalse loofhoutzagerijen hebben een tekort aan hout en kunnen niet meer concurreren met de exportprijzen.

Op basis van deze vaststelling en met het oog op de ondersteuning van een sector die met grote moeilijkheden kampt, heeft de Waalse Regering in mei 2014 een besluit goedgekeurd waarbij het plafond van de onderhandse verkoop van loofhout in openbare bossen werd verhoogd van 2.500 naar 35.000 euro en het lokale hergebruik van het hout werd gestimuleerd.

Wat zijn de resultaten en vooruitzichten van deze maatregel?

Het merk ‘Bois local Notre savoir-faire’

Het merk ‘Bois local’ is een initiatief van de Waalse houtindustrie om haar natuurlijke rijkdommen en de knowhow van haar ondernemingen in de kijker te plaatsen. Daarnaast bestaat het doel erin om tegemoet te komen aan de steeds groter wordende vraag van consumenten die zich aangetrokken voelen tot een lokale en verantwoorde consumptie en daarom beter willen worden geïnformeerd over de producten die ze kopen. Elk aangesloten lid zet het merk op zijn producten, verpakkingen en reclamemateriaal. De consument kan elke producent gemakkelijk herkennen aan zijn unieke lidmaatschapsnummer.

Wat zijn de tendensen en evolutie van dit initiatief van de Waalse houtindustrie?

Projectoproep ‘Valorisation bois feuillus wallons’ (‘Hergebruik Waals loofhout’): R&D, experimentele ontwikkeling, investering

Het herstelplan van Wallonië is in werking getreden (2022-2024). De Waalse Regering neemt via het PWR en het PNRR een hele reeks maatregelen om de Waalse economie weer op gang te trekken. Daarbij hoort onder meer het hergebruik van loofhout. Het hergebruik van loofhout vormt zo een aanvulling op de maatregel voor een veerkrachtig bos en wil mogelijkheden scheppen voor de verwerking van de bosbouwproducten van morgen, waarin loofhout allicht een belangrijkere plaats zal innemen.

Hoe zal ons loofhout hergebruikt worden?

 

Getuige 1: Maxime LEONET, Burgemeester van de gemeente Daverdisse en bestuurder van OEWB

Maxime LEONET, Burgemeester van Daverdisse, wendt zich regelmatig tot onderhandse verkopen met loofhoutzagerijen voor de verkoop van hout in zijn gemeente. Hij is overtuigd van de voordelen hiervan en kan voor het beheer rekenen op de steun van het DNF, waar hij een goede verstandhouding mee heeft. Hij zal zijn visie, doelen en ervaring op dit gebied toelichten.

Getuige 2: Martial CAMPS, Bestuurder MDN Industries VICABOIS

Zagerij MDN Industries in Morville is een eikzagerij. Zij is een van de regelmatige kopers via onderhandse verkoop. Martial CAMPS zal toelichting geven over zijn visie op een markt die steeds meer onder druk komt te staan door de massale export van ruw hout naar het buitenland. MDN is bovendien lid van het merk ‘Bois local Notre savoir-faire’. Martial CAMPS zal dan ook uitleg geven over de gevoeligheid van consumenten voor lokale producten en waarom hij lid werd van het collectieve merk.

Doelpubliek: privé- en publieke eigenaars en beheerders, gemeentelijke verantwoordelijken, experts, technici, houthandelaars, bosbouwers en zagerijen, leerkrachten en studenten.

Place :
Meeting plaats in Rossart (Bertrix)
Day :
Woensdag 3 augustus
Timetable :
14.00 – 15.00

VOLG ONS OP

Youtube
Laatste gepubliceerd video

Onze andere activiteiten

Demo Forest